Fischer-Z is een Engelse rockband met roots in de tijd van de new wave, eind jaren ‘70. De naam is afgeleid van een term uit de statistiek. Oorspronkelijk heette de band Sheep, maar onder die naam is er weinig van hen vernomen. De spil van Fischer-Z was John Watts. Hij was de componist-zanger en later ook de producer van de band.

Naast Steve Skolnik (toetsen), Steve Liddle (drums) en Dave Graham (basgitaar) in de band. In 1978 sloten ze een platencontract met United Artists. De eerste plaat, die in 1979 verscheen, was Word Salad. In Nederland, België en Duitsland werd The Worker een hit. De groep toerde veel, maar het succes in Engeland viel aanvankelijk tegen en ook de volgende plaat, Going Deaf For A Living, bracht daar nog geen verandering in. Skolnik kon niet tegen het overheersende gedrag van Watts en vertrok. Eerst toerden ze als trio en begin ’81 werd Graham Pleeth de vervanger van Skolnik. Korte tijd speelde ook Bern Newman mee als gitarist.

Met Red Skies Over Paradise had Fischer-Z uiteindelijk ook de gewenste erkenning en het gewenste succes in Engeland. Met het nummer Marliese hadden ze een hit door heel Europa.

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *